Come along and be a part of Stela’s Food Stories!

SIGN UP

Novosti u informiranju potrošača o hrani koju kupuju

SHARE

Zajednički istraživački centar Europske unije objavio je četiri studije koje pokazuju da neki sustavi označavanja na prednjoj strani pakiranja (FOPL), kao što su Nutri rezultat, može utjecati na potrošače da donesu bolje, prihvatljivije odluke za njihovu prehranu pri kupnji hrane.
Zagovornici Nutri-Scorea vide objavljivanje ovih studija, koje djeluju kao službeno ažuriranje znanstvenog stajališta Europske komisije, kao implicitnu podršku FOPL-u.
Europska komisija se obavezala zaključkom je početkom rujna 2022 godine da će imenovati jedan zajednički FOPL za EU u sljedećih šest mjeseci, s Nutri-Scoreom koji je čvrsto podržan kao predvodnik . Jasnije, konačna odluka o tome hoće li Nutri-Score biti odabran kao obvezna europska oznaka hrane vjerojatno će biti objavljena u prva tri mjeseca 2023., pod švedskim predsjedanjem EU-om.

Što je Nutri Score?

Nutri-score je sustav boja za klasifikaciju hrane i pića, prema njihovom prehrambenom profilu. Korištenjem ljestvice od A (zdraviji izbori) do E (manje zdravi izbori), Nutri-score pruža holističko razumijevanje hranjive vrijednosti proizvoda, kako bi se potrošačima omogućilo što lakše donošenje informiranih odluka o pravilnoj prehrani.
Dakle , Nutri-Score dodjeljuje boju (od zelene do crvene) i slovo (od A do E) za klasifikaciju proizvoda, koji se procjenjuje na osnovu sadržaja na 100 grama ili 100 mililitara. Dizajn Nutri-Score također od potrošača traži da proizvode ocjenjuje prema njihovoj određenoj kategoriji.
Ljudi koji su osmislili to označavanje, francuz Galan je naglasio da Nutri-Score koristi algoritam otvorenog koda za kategorizaciju razreda hrane, što ga čini objektivnim načinom usporedbe različitih namirnica iste kategorije.
Hrana koja pripada istoj kategoriji ili istom prehrambenom proizvodu koji su predložili različiti brendovi, ili hrana koja pripada različitim kategorijama samo ako je uistinu relevantna, služi da potrošači uspoređuju hranu koja je usporediva u njihovim uvjetima korištenja ili uvjetima kupnje .
No upravo to može imati u primjeni različite reperkusije pa i negativne za neku hranu koja se smatra preporučljivom za zdravlje.

Kontradiktornosti i neslaganja zemalja EU

Mnogi u sektoru maslinovog ulja vjeruju da oznaka “Žuti C ”koji je Nutri-Score dodijelio bilo kojem maslinovom ulju ne predstavlja ispravno dokazane zdravstvene dobrobiti ekstra djevičanskog maslinovog ulja, što po njihovom mišljenju znači da etiketa zavarava potrošača.
Smatraju da bi ekstra djevičansko maslinovo ulje trebalo uvrstiti u top kategoriju prehrambeno jako dobre hrane, “Zelena A “, kao što su nedavno izjavili španjolski proizvođači ekstra djevičnkog maslinovog ulja.Neke zemlje EU-a poput Austrije, Portugala i Poljske razmatraju usvajanje Nutri-Score-a. Ostali, uključujući Švedsku ili Dansku, uveli su lokalne oznake na hrani prije nekoliko desetljeća, a čini se da vlasti ne žele prihvatiti francuski FOPL. U Njemačkoj se usvajanje Nutri-Score-a širi među proizvođačima, a sve veće prehrambene tvrtke odlučile su svoje proizvode označavati FOPL-om osmišljenim u Francuskoj.


Italija je izrazila protivljenje na Nutri-Score u više navrata, pa je kao kontru na francuski Nutri Score predstavio vlastiti FOPL – Nutrinform baterija.
Serge Hercberg, kreator Nutri-Scorea, talijanski FOPL , Nutrinform bateriju je klasificiro kao jednobojno, neocjenjivačko i složeno prehrambeno označavanje na prednjoj strani pakiranja . JRC je takvo označavanje ocijenio kao manje pozicionirano u smislu korisnosti i učinkovitosti.
Cristina Chirico, direktorica Udruge “Poljoprivreda je život “iz Italije i voditeljica međunarodnog ureda Konfederacije talijanskih farmerana, na to odgovra da je cilj za koji svi radimo podizanje svijesti potrošača o nutritivnim kvalitetama hrane. Razlika je u tome što u obzir uzimamo učinke cijele dijete jer se vjeruje da životni stil pojedinca određuje njegovo zdravlje, a ne samo jedan proizvod.
Kako je u EU radnoj skupini za označavanje i odlučivanje o primjeni Nutri Scora očito raskol, oprečnost u razmišljanjima o primjeni , nije moguće predvidjeti konačan ishod. Prije će se desiti kao i do sada da svaka zemlja članica EU koristi svoju inačicu Nutri Scora u obliku dobrovoljnog označavanja i informiranja potrošača. To će stvoriti zbrku razumjevanja na različitim tržištima pa je zato važno da se na internet stranicama distributera, trgovaca i drugih pojave objašnjenja o Nutri Scoru koji se nalazi na njihovim proizvodima. To uključuje i objašnjenja o razlikama pristupa koji postoje a sve do donošenja zajedničkog zakonodavstva EU, ako do njega uopće dođe.

Iskorak Nestle-a

Nestlé primjenjuje Nutri-score u svim poduzećima koja se nalaze u potpunom vlasništvu kompanije Nestlé, u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Španjolskoj i Portugalu. Širenje se od 2021. godine nastavlja i na Hrvatsku te ostale zemlje jugoistočne Europe. Cereals Partners Worldwide (CPW) također će primijeniti Nutri-score na svojim proizvodima na navedenim tržištima. Nestlé i CPW spremni su proširiti Nutri-score i u druge zemlje, po njihovom zahtjevu ili naputku Europske komisije.
I na kraju, označavanje Nutri Scora je još relativno daleko i neizvjesno u obaveznoj primjeni jer treba doći do usklađivanja na nivou radne skupine, odobrenja EC, vremensku odgodu za primjenu zakonodavstva ( nova ambalaža). U ovom trenutku je u fazi dobrovoljnog obavještavanja potrošača s time da prema Uredbi o informiranju potrošača o hrani, svakom potrošaču mora biti jasno što predstavlja ta oznaka i u kojem kontekstu. Nestle na svojim stranicama ima jednostavno objašnjenje za razumjevanje tih oznaka, pa je minimalna zakonska obaveza ispunjena iako je to daleko od bilo kakvog prihvatljivog i jasnog razumijevanja za potrošača

Stela's food stories logo
Be the first one to find out about our newest recipes, latest stories and most recent interviews! Come along and be a part of Stela’s Food Stories!
Be the first one to find out about our newest recipes, latest stories and most recent interviews! Come along and be a part of Stela’s Food Stories!
If you have any questions, suggestions or want to collaborate, reach out and let me know what’s on your mind.